7 20

Voedingsbeleid gezonde school



                                                                                            

Voedingsbeleid volgens de Richtlijn Gezondere Eetomgevingen


De François Vatel vmbo heeft een omgeving waar gezond eten gemakkelijk is, omdat dit bijdraagt aan de ontwikkeling en leefstijl van onze leerlingen. We maken hiermee de gezonde keuze de makkelijke keuze.

Visie

Onze school is een omgeving waar gezond eten gemakkelijk moet zijn, omdat dit bijdraagt aan de ontwikkeling en leefstijl van de leerlingen. We kiezen voor een positieve aanpak, waarbij we de keuzevrijheid van onze leerlingen respecteren. Gezond eten gaat over goed voor jezelf zorgen en daar dragen we als school graag aan bij.

Binnen de François Vatel vmbo vinden we het belangrijk dat het aanbod in de kantine en automaten vooral gezondere keuzes biedt. Op school leren de leerlingen over gezond gedrag en in de kantine en bij het watertappunt kunnen zij dit in de praktijk brengen. Zo ontmoeten theorie en praktijk elkaar.

De Gezonde Schoolkantine

We werken op onze school volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. Onze kantine heeft de volgende basis:

De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze

Binnen de verschillende aangeboden productgroepen (zoals dranken, brood, zuivel, etc.) biedt de kantine minstens één betere keuze aan. Dit geldt voor het uitgestalde aanbod én voor het aanbod in de automaten. Betere keuzes zijn gedefinieerd door het Voedingscentrum.

Op de opvallende plaatsen liggen betere keuzes
De kantine hanteert deze drie uitstralingspunten:

  1. Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan alleen betere keuzes.
  2. Op de opvallende plaatsen in de automaten staan alleen betere keuzes.
  3. Als je eten of drinken aanbiedt bij de kassa, staan daar alleen betere keuzes .

De kantine stimuleert water drinken.

In onze Gezonde Schoolkantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. We bieden een watertappunt / flesjes water.

Onze ambitie

Wij hebben / onze ambitie is een gouden kantine:

  • Het uitgestalde aanbod en het aanbod in de automaten bestaat voor minimaal 80% uit betere keuzes.
  • We bieden groente en fruit aan.
  • De aankleding van de kantine stimuleert onbewust om de betere keuze te maken.

 Structureel beleid

Samen met onze cateraar/kantinemedewerker brengen wij ieder jaar het aanbod in de kantine in kaart met de Kantinescan en rapporteren we de uitkomst aan de directie. Daarnaast is ons beleid terug te vinden op de schoolsite.

Gezonde School vignet

De François Vatel vmbo werkt planmatig en integraal aan de gezondheid en gezonde leefstijl van leerlingen en docenten. De Gezonde School is gebaseerd op de vier pijlers Gezondheidseducatie, Fysieke en sociale omgeving, Signaleren en Beleid.

 Gezondheidseducatie

Er wordt structureel aandacht besteed aan voeding in de lessen doordat we jaarlijks gebruik maken van lespakket DOiT gezond bezig in de leerjaar 1 van het VMBO

Fysieke en sociale omgeving

Fysieke omgeving

De François Vatel richt de schoolomgeving zo in dat het gezond eten en drinken stimuleert. Naast het faciliteren van De Gezonde Schoolkantine bieden we een hygiënisch watertappunt (buiten de toiletruimte) waar leerlingen eenvoudig zelf water kunnen tappen.

Sociale omgeving

We informeren ouders/verzorgers over het voedingsbeleid en zorgen ervoor dat het beleid via de website / de schoolgids  altijd gemakkelijk is in te kijken, ook voor de leerlingen.

Signaleren

Wij hebben als school een signalerings-, zorg- en verwijsstructuur rond vragen en problemen over voeding en gewicht. Hiervoor hebben wij  een JES team/docenten/zorgcoördinator/mentoren/ schoolmaatschappelijk werker/schoolverpleegkundige/vertrouwenspersonen aangewezen. Jaarlijks  wordt er nagegaan hoe het staat met de voedingsgewoonten en het gewicht van de leerlingen. Signalering wordt besproken in het zorgteam en de ouders/verzorgers worden betrokken in dit proces. Ook worden de leerlingen en ouders/verzorgenden aan het begin van elk schooljaar op de hoogte gebracht bij wie ze terecht kunnen met vragen of hulp rondom voedingsgewoonten en gewicht.

Beleid

De François Vatel voert een actief beleid rond gezonde voeding wat jaarlijks wordt geëvalueerd; de laatste evaluatie is van schooljaar 2018/2019. De coördinatie van het thema voeding ligt bij de werkgroep Gezonde School. Wij beschrijven in het voedingsbeleid wat wij doen om een gezond aanbod in de schoolkantine te garanderen en wat we doen op gebied van educatie en signaleren.

De school handhaaft het beleid rondom gezonde voeding door middel van onze mentoren/ kantinemedewerkers/ schoolverpleegkundige die (in de pauze) toezicht houdt/houden op het gedrag van de leerlingen rondom voeding en spreken de leerlingen hier zo nodig op aan.

We informeren ouders/verzorgers over het voedingsbeleid en de schoolregels en zorgen ervoor dat het beleid via de schoolgids altijd gemakkelijk is in te kijken, ook voor de leerlingen.

Pleinbeleid

Onze school is onderdeel van de omgeving. Om de gang naar supermarkten en snackbars te verminderen voeren wij een pleinbeleid. Leerlingen verlaten de school niet tijdens pauzes en tussenuren. Leerlingen verlaten de school pas aan het einde van de lesdag, of bij een schoolactiviteit buiten school. Bij het structureel niet naleven van de afspraken gaat de school in gesprek met de desbetreffende leerlingen en/of worden de ouders/verzorgers ingelicht..

Meenemen eten en drinken

Er zijn afspraken over het meenemen van eten en drinken naar school. Zo is energydranken een voorbeeld van een product dat bij ons op school niet is toegestaan. Conciërge / docenten zien hierop toe. Bij het constateren van voedingsmiddelen die op school niet zijn toegestaan worden deze producten ingenomen. Bij het structureel niet naleven van de afspraken gaat de school in gesprek met de desbetreffende leerlingen en/of worden de ouders/verzorgers ingelicht.

Gezondheidseducatie

Naast de structurele lessen over voeding worden er op onze school ook gastlessen/bedrijfsbezoeken/stages verzorgd waarin het thema voeding centraal staat.

Hygiëne & duurzaamheid

In onze kantine wordt er gewerkt volgens de HACCP-regels. Er zijn maatregelen genomen om voedselverspilling tegen te gaan.

Medewerkers

Onze docenten en staf worden geïnformeerd over de gezonde school en gestimuleerd het goede voorbeeld te geven bij het maken van de betere keuze. Directie/kantinebeheerder zijn actief betrokken bij het aanbod in de kantine.

Ouders/verzorgers

Ouders/verzorgers maken we steeds attent op onze gezonde schoolkantine en de aandacht voor gezonde eet- en beweeggewoonten in ons onderwijs. We vragen ouders/verzorgers vanuit de thuissituatie ook aandacht te hebben hiervoor.

Leerlingen

Leerlingen worden door middel van voeding in de lessen uitgedaagd om mee te denken over een gezonder aanbod in de kantine en een gezonde leefstijl. Onze leerlingen kunnen in de leerlingenraad meebeslissen over de eetomgeving binnen de school.